Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een goede webtekst is gestructureerd, helder en bevat correcte informatie, die aansluit bij de behoefte van de lezer. Deze schrijfwijzer geeft je een aantal handvatten om een goede webtekst te schrijven. Ook geven we uitleg over beeldredactie, toegankelijkheid, SEO en Engelse vertaling.

Tussen een idee en een gepubliceerde webtekst zit een aantal stappen. Soms zul je alle stappen doorlopen, soms een deel ervan.

1. Bepaal doel, doelgroep en boodschap  

Het maken van een goede (web)tekst begint bij een gedegen voorbereiding. Bepaal vooraf het doel, de doelgroep en de boodschap van je verhaal. 

2. Zet de structuur op 

Als je het doel en de belangrijkste boodschap helder hebt, kun je de structuur van de tekst gaan opzetten. Begin met de hoofdboodschap en werk die steeds verder uit.  

Bouw je tekst op in korte brokjes. De online lezer scant de tekst; zorg dus voor goede ankerpunten, zoals de titel en tussenkoppen, een beknopt intro, opsommingen, links en calls to action

3. Schrijf de tekst 

Nu de basis staat, kun je gaan schrijven. De beste strategie is vaak: eerst schrijven, daarna pas redigeren. Hanteer de schrijfstijl van de UvA. Laat als de tijd het toelaat, je tekst tegenlezen door een collega.  

Let ook op de juiste spelling en schrijfwijzen zoals afgesproken bij de UvA

4. Doe een SEO-check 

De meeste internetbezoeken beginnen bij een zoekmachine, zoals Google. Door aandacht te besteden aan search engine optimisation (SEO) kun je de tekst vindbaar maken via zoekmachines. 

5. Kies passend beeld 

Wanneer je beeld of video gebruikt, kies dit dan zorgvuldig. Het is belangrijk dat afbeeldingen en video’s iets toevoegen voor de lezer en de informatie niet in de weg zitten. Zorg dat je voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid en auteurs- en portretrecht. 

6. Schrijf duurzaam en onderhoudbaar

Door slim te schrijven zorg je ervoor dat je content minder onderhoudsgevoelig is. Gebruik daarvoor deze tips voor duurzaam schrijven.

7. Check de toegankelijkheid 

Door aan de toegankelijkheidsrichtlijnen te voldoen, zijn onze websites door iedereen goed te gebruiken. Bijvoorbeeld door mensen die minder goed kunnen zien en die voorleessoftware gebruiken. Het voldoen aan deze richtlijnen is wettelijk verplicht. 

8. Let op de veiligheid en juridische aspecten

Met welke zaken rond veiligheid en welke juridische aspecten moet je rekening houden? Zoals de cookiewet en vertrouwelijke informatie.

8. Bepaal of er een Engelse vertaling nodig is 

De UvA is een internationale universiteit. Daarom bieden we veel webcontent ook in het Engels aan. Check of een Engelse vertaling van jouw webtekst vereist of wenselijk is. Zorg in dat geval dat je de tekst laat vertalen door een native speaker en dat deze voldoet aan de UvA-richtlijnen voor Engelse teksten.