Door aan de toegankelijkheidsrichtlijnen te voldoen, is onze website door iedereen goed te gebruiken:
Lees meer over de ambities van de UvA op het gebied van digitale toegankelijkheid.
Houd bij het schrijven van webteksten rekening met de toegankelijkheid. We leggen een aantal basisregels voor het schrijven van toegankelijke teksten uit.
In het cms gebruik je de opmaakmogelijkheden in de tekst-editor om van normale tekst een H2- of H3-kop te maken. Dus geen ‘bold’.
Met hulpsoftware kan een blinde/slechtziende namelijk gemakkelijk navigeren op een pagina. Een techniek om te navigeren is door met het toetsenbord van kop naar kop te springen. Dit kan alleen als een kop daadwerkelijk een kop-tag heeft (bijvoorbeeld <h2> en <h3>), en niet als een tekst vetgedrukt is (bold).
Maak gebruik van de juiste hiërarchie. Een H3 kop moet een logische relatie hebben met de H2 kop erboven. Is je H2 ‘Appels’, dan is je H3 ‘Elstar’.
Als een afbeelding een informatieve functie heeft, dan moet je deze voorzien van een alt-tekst. Dit is een tekst die beschrijft wat er op de foto te zien is. Hiermee kunnen voorleesprogramma's voor blinden de inhoud van de afbeelding weergeven.
Met een informatieve afbeelding bedoelen we een beeld dat informatie overbrengt. Het helpt de lezer bij het begrijpen van het verhaal. Denk aan een organogram, een foto van een gebouw dat in de tekst beschreven wordt of een landkaart.
Probeer een alt-tekst altijd zo kort en duidelijk mogelijk te houden, zonder overbodige informatie.
Mooi meegenomen: ook zoekmachines begrijpen dankzij een goede alt-tekst wat de inhoud van een afbeelding is.
Als de afbeelding puur decoratief is gebruik je geen alt-tekst (je laat het veld dan leeg).
Een decoratieve afbeelding brengt geen informatie over, maar voegt bijvoorbeeld sfeer toe. Of de lezer de afbeelding wel of niet ziet, maakt niet uit voor het begrip van de tekst.
Geen enkele afbeelding waar tekst in staat is toegankelijk. Het gebruik van dit soort plaatjes wordt daarom afgeraden.
Wil je een webtekst ondersteunen met een infographic? Zorg dat je de infographic voorziet van een beschrijvende alt-tekst.
Bied ook een omschrijving van alle elementen in de infographic aan in de webpagina zelf. Schrijf de content van de infographic volledig uit in tekst, zodat de content opgelezen kan worden door voorleesprogramma’s. In Hippo kan dit bijvoorbeeld onder de infographic in een uitklapper. Noem die uitklapper ‘Uitgeschreven tekst infographic’.
Screenreaders springen van lin naar link en lezen de linktekst voor. 'Lees meer', 'lees meer' maakt het niet veel duidelijker. Maak linkteksten die ook zonder context te begrijpen zijn.
Redacteuren krijgen veel verzoeken voor het plaatsen van pdf's. Meestal is een pdf op het web geen goed idee. Ze zijn onhandig in gebruik op mobiele telefoons, en ze zijn minder makkelijk om up-to-date te houden. Hyperlinks in een pdf gaan stuk als de url verandert.
Toch een pdf plaatsen? Zorg er dan voor dat het document webtoegankelijk is. De persoon die de pdf aanlevert is hier verantwoordelijk voor. De webredacteur beoordeelt of een pdf voldoet aan de WCAGrichtlijnen met behulp van Acrobat Pro en koppelt dit terug.
Pdf’s die in Word zijn opgemaakt kunnen webtoegankelijk gemaakt worden. Hierover lees je meer in de handleiding Toegankelijke pdf maken vanuit Word (pdf, 4 p.). Het webtoegankelijk maken van de Worddocumenten kan vooraf en achteraf. Heb je het bronbestand in Word niet meer? Dan zal de pdf opnieuw in Word moeten worden gezet.
We plaatsen geen Word- Excel of Powerpointdocumenten. Deze documenten zijn geen open standaard. Dat betekent dat niet iedereen deze bestanden kan openen.
Ook video’s moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Informatie die wordt getoond in een audio- of videobestand is niet doorzoekbaar voor zoekmachines of screenreaders. Wat kun je wel doen?
Voor meer informatie, zie de overheidswebsite DigiToegankelijk.
Wanneer je een tabel nodig hebt, maak je deze gewoon binnen de editor van het cms. Gebruik geen plaatje van een tabel en plak ook geen tabellen direct uit een ander programma (bijvoorbeeld MS Word).
Wanneer je een tabel in het cms (op)maakt, krijgt deze automatisch de juiste html-tags mee, waardoor hij toegankelijk is.
Een paar tips:
Maak geen ruimtes tussen alinea's door shift+enter te gebruiken. Een zogenaamde 'soft break' is volgens de webrichtlijnen niet toegestaan.
Zorg dat widgets voldoen aan de webrichtlijnen. Laat je een widget bouwen door een extern bureau? Zorg dan dat toegankelijkheid vanaf het begin van het traject wordt meegenomen.