Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
‘Google is je homepage.’ Circa 65% van de bezoekers van uva.nl en student.uva.nl komt binnen via een externe zoekmachine. Wat kun je zelf doen om informatie goed vindbaar te maken?

Het optimaliseren van content zodat deze goed vindbaar wordt voor zoekmachines noemen we zoekmachineoptimalisatie (SEO = search engine optimisation).  

Niet alle content vindbaar via externe zoekmachines 

Goed om te weten: de content op de medewerkerssite zit achter een inlog. Deze is niet vindbaar voor externe zoekmachines, zoals Google.   

Blije lezer = blije zoekmachine 

Het goede nieuws: zoekmachines houden van normaal geschreven, goede, gestructureerde, actuele content. Net als bezoekers. Als je de stappen voor het maken van een goede webtekst dus volgt, is dat zowel goed voor de lezer als voor je vindbaarheid.  

Bijzondere trucjes zoals ‘2% van je woorden moet je keyword zijn’ zijn achterhaald. Google beloont zo natuurlijk mogelijk geschreven teksten. 

Weet wie je bezoekers zijn en wat ze willen 

Vindbaar zijn begint bij helder hebben wie je bezoekers zijn, wat zij willen (hun taak of informatievraag) en welke termen zij gebruiken.

Lees meer over het bepalen van doel, doelgroep en boodschap.

Zorg voor een goed opgebouwde tekst 

Zoekmachines als Google herkennen de kwaliteit van de content. Zorg dus voor goed geschreven teksten met een heldere indeling:

Laat trefwoorden terugkomen op sleutelposities 

Woorden in de titel, tussenkoppen, de samenvatting (meta description) en url weegt de zoekmachine zwaarder mee. Zorg dus dat de belangrijkste trefwoorden daarin terugkomen, maar doe dat op een logische manier (niet geforceerd). Eén of twee keer een term in een tussenkop is voldoende. Daarnaast komt je term een aantal keer op een natuurlijke manier terug in de tekst.

Gebruik indien mogelijk ook synoniemen van de belangrijkste term. Denk aan ‘studieresultaat’ als synoniem voor ‘cijfer’.   

Zorg voor een goede titel 

Een goede titel is uniek, beschrijvend, specifiek en zo kort mogelijk. De bezoeker weet precies wat hij of zij kan verwachten als hij of zij op de link klikt. Zo noem je een pagina geen 'Contact', maar bijvoorbeeld 'Contact met een vertrouwenspersoon'. 

Maak een goede samenvatting/meta description 

Zowel de externe als interne zoekmachine toont in de zoekresultaten een korte samenvatting van de inhoud van een pagina. Dit noemen we ook wel de meta description. Deze kun je in het cms invullen. Dit is een korte, krachtige omschrijving van waar de pagina over gaat. Je kunt hiervoor ongeveer 120 tot 140 leestekens aanhouden. Het liefst prikkelt deze beschrijving de lezer om door te klikken.

De meta description toont in elk geval in de interne zoekresultaten – de zoekresultaten als je zoekt binnen de site zelf. Of zoekmachines zoals Google jouw meta description ook overnemen, is niet 100% zeker. Soms maakt Google een andere keuze, die vaak samenhangt met de zoekwoorden die de bezoeker heeft ingevoerd.

Let op: in Hippo heet het ‘SEO beschrijving en samenvatting’ in plaats van meta description. 

Voorkom dubbele pagina's over hetzelfde onderwerp 

Als er meerdere pagina's zijn over hetzelfde onderwerp, raakt zowel de bezoeker als de zoekmachine de weg kwijt. Welke is nu het belangrijkst? Zorg daarom dat elke pagina over een uniek onderwerp gaat. Bestaat er al een pagina over het onderwerp, maak er dan niet nog een, maar verwijs naar de bestaande pagina. 

Voorkom zaken die niet goed werken 

Zoekmachines en bezoekers houden van pagina's waar alles optimaal werkt. Voorkomt dus te zware afbeeldingen, waardoor de pagina langzaam laadt, dode links of niet werkende downloads of formulieren.