Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De meeste webteksten bevatten links. Vaak gebruiken we ook een call to action (CTA). Hoe pas je links en CTA's toe?

Schrijf informatieve linkteksten 

Zorg ervoor dat de tekst van een link duidelijk aangeeft wat bezoekers kunnen verwachten als zij erop klikken. Dit moet begrijpelijk zijn los van de tekst eromheen. Sommige bezoekers gebruiken namelijk hulptechnologie die de links los van de lopende tekst voorleest. Een linktekst zoals 'klik hier' bevat dan niet genoeg informatie.  

Je helpt hiermee ook zoekmachines, die de linkteksten gebruiken om de pagina beter te begrijpen. 

Maak geen link van een kop of tussenkop 

Met hulpsoftware kan de gebruiker overzicht krijgen van de inhoud van een pagina door een lijst van koppen of links te laten voorlezen. Het is daarom onwenselijk om van een kop ook een link te maken. 

Laat links openen in dezelfde browser-venster 

Bied een link aan met verwijzing binnen het bestaande venster, en laat de keuze om al dan niet een nieuw venster te openen aan de bezoeker zelf. 

Soms kiezen redacteuren ervoor om een link te laten openen in een nieuw venster om de bezoeker niet de ‘eigen site’ uit te sturen. Dit is slecht voor de toegankelijkheid van de site. Een bezoeker die sneltoetsen gebruikt heeft in een nieuw venster niet meer de mogelijkheid om terug te navigeren. 

Downloadlinks

Bij een verwijzing naar een pdf-bestand vermeld je achter de verwijzing tussen haakjes ‘pdf’ plus het aantal pagina's van de pdf: (pdf, 21 p.) of in het Engels: (PDF, 21 p.p.). Bijvoorbeeld: Organogram UvA (pdf, 1 p.)

Mailadres in lopende tekst 

Als je in de lopende tekst een mailadres noemt, dan schrijven we dat voluit, dus bijvoorbeeld 'mail naar service-desk-fs@uva.nl' en niet 'mail de Service Desk van Facility Services'. Zo kan de lezer het mailadres makkelijk kopiëren, zonder het mailprogramma te openen. Daarnaast is het een van de toegankelijkheidseisen.  

Roep bezoekers op tot actie met een call to action 

Voor een echt belangrijke actie op een pagina, zoals inschrijven of aanmelden, gebruik je een call to action (CTA). Dit is een button die extra opvalt en de aandacht van de scannende lezer trekt.  

De CTA hangt, als het goed is, samen met het hoofddoel van je pagina. Dus als het doel bijvoorbeeld is dat studenten zich aanmelden voor de open dag, dan is een logische CTA:

Gebruik een CTA niet in plaats van een gewone link. Met een CTA roep je op tot een handeling/actie naar aanleiding van je webtekst, zoals aanmelden voor een lezing of inschrijven voor een cursus. 

Een CTA bevat een werkwoord 

De naam zegt het al: een CTA roept op tot actie. Deze moet daarom ook een werkwoord bevatten. Wat wil je dat de lezer doet? Dat geef je aan in de CTA. Dus niet: ‘De opleidingsbrochure'. Wel: ‘Vraag de opleidingsbrochure aan'.  

Wees spaarzaam met CTA's 

Op de studentensite kun je één CTA per pagina toevoegen. In Hippo kun je meerdere CTA's onder of naast elkaar plaatsen. Dat betekent niet dat je dit te pas en te onpas moet doen. Hoe meer CTA's je plaatst, hoe minder ze opvallen.