Vóór je gaat schrijven
Voor je gaat schrijven is het belangrijk dat het doel van je tekst helder is. Wil je de lezer ergens over informeren, ergens van overtuigen of helpen bij het volbrengen van een taak? Het helder hebben van het doel helpt je bij het structureren van je tekst. Voorbeelden van doelen:
Stem de tekst altijd af op de lezer. Voor wie schrijf je de tekst? Wat is de voorkennis van de lezer? Is je doelgroep heel breed, dan kun je ervoor kiezen om je in de tekst op de belangrijkste subdoelgroep te richten. Dat maakt het schrijven vaak makkelijker.
Zoals we hierboven aangaven, schrijf je de tekst met een bepaald doel vanuit de UvA. Maar ook je lezers komen naar een website met een specifiek doel. En ze willen het antwoord zo snel mogelijk vinden.
Het is daarom belangrijk om ook de taak van de gebruiker goed voor ogen te hebben bij het schrijven: wat wil de bezoeker doen of weten? We noemen dat ook wel ‘taakgericht schrijven'. Welke stappen of welke informatie helpen de lezer om de taak te volbrengen?
Probeer de belangrijkste boodschap van je tekst van tevoren in één zin samen te vatten: wat moet de lezer in de kern weten na het lezen van de tekst? Dat helpt je om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en je verhaal logisch op te bouwen. Lukt het niet je verhaal in één zin samen te vatten? Kijk dan of je er iets uit kunt weglaten of er misschien twee aparte verhalen van kunt maken.
Check voordat je gaat schrijven eerst of de informatie niet al ergens op een UvA-website staat. We proberen voor alles één bron te bieden. Dubbele content is verwarrend voor lezers en zoekmachines, omdat hierbij niet duidelijk is wat de belangrijkste bron is.
Hoort informatie op meerdere plekken, zoals bijvoorbeeld adressen en openingstijden van UvA-gebouwen? Dan herhalen we niet, maar verwijzen we via een link.