Bij specifieke onderwerpen kun je bijvoorbeeld denken aan:
Alle informatiepagina's geven antwoord op een specifieke (zoek)vraag van studenten. Bijvoorbeeld: ‘Hoe meld ik me aan voor een vak?', ‘Hoe vraag ik mijn diploma aan?’, ‘Bij wie kan ik terecht als ik twijfel over m’n studie?’ of ‘Hoe kan ik de wifi van de UvA gebruiken?’
Informatiepagina’s bevatten ‘statische content’. Hiermee bedoelen we: informatie die (meestal) niet vaak wijzigt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld nieuws en events.
Op de informatiepagina kun je verschillende elementen gebruiken. We lichten de belangrijkste eruit:
Veel informatiepagina's bestaan met name uit lopende tekst. In Kontent.ai heet dit 'bodytext'. Zorg ervoor dat je de tekst scanbaar maakt voor de lezer. Dat wil zeggen dat je deze opdeelt in hapbare brokjes: een duidelijke kop, samenvattend intro (inleiding), tussenkoppen (H2 en H3) en korte alinea's.
Als je de webbezoekers wil oproepen om iets te doen, kun je een call-to-action (CTA) plaatsen. Doel van het nieuwe student.uva.nl is dat studenten makkelijk dingen online kunnen regelen. Daarom plaatsten we één CTA per pagina op een vaste plek bovenaan, naast de introtekst.
Je kunt CTA’s taggen met opleidingen en dus specifiek maken.
Er zijn vier CTA-varianten in het cms. We gebruiken alleen de uitgebreide variant en de uitgeklede variant, die je hieronder ziet.
De uitgeklede CTA bestaat alleen uit een activerende linktekst (link text). Een paar voorbeelden:
De uitgebreide CTA heeft daarnaast ook nog een titel en een tekstje.
In testimonials en quotes kun je ervaringen van studenten weergeven. Je kunt er een bepaald onderwerp mee promoten, onderbouwen en verlevendigen. Bijvoorbeeld het Meet your Mentor-programma, het Honoursprogramma of programma’s om in het Buitenland te studeren.
Bij beide elementen is een foto verplicht. Je kunt ze specifiek maken per opleiding/faculteit en toevoegen aan informatiepagina’s en categoriepagina’s.
Testimonials kun je ook toevoegen aan nieuwsberichten en events.
Testimonials zijn langere ervaringsverhalen van studenten over een bepaald programma/onderwerp, al dan niet in de vorm van een interview.
Testimonial pages hebben, in tegenstelling tot quotes, een eigen pagina en URL. Als gebruiker vind je ze doordat je op een categorie-, informatie-, nieuws- of eventpagina het begin van de testimonial ziet en dan doorklikt naar de gehele testimonial (‘testimonial page’).
Je maakt ze door in Kontent.ai te kiezen voor ‘testimonial page’. Het belangrijkste om te weten bij het invullen van dit contentelement is dat de ‘first paragraph’ ook toont als intro op de categorie-, informatie-, nieuws- of eventpagina waarop je de testimonial plaatst.
Let op: als je de testimonial pages hebt ingevuld, moet je deze vervolgens handmatig toevoegen aan de pagina waarop je ze getoond wilt hebben. Het ziet er het leukst uit als je er een paar hebt; er worden er maximaal vijf getoond. Je kunt eventueel een titel meegeven aan een groepje testimionials. Vergeet de andere taalkant niet!
Een ‘Quote’ kun je gebruiken voor een korte uitspraak van iemand over het onderwerp van de pagina. Deze toont als een kort citaat van een persoon. Het element toont op de pagina zelf en heeft geen eigen pagina (/URL).
Een formulier gebruik je bijvoorbeeld als studenten zich kunnen aanmelden voor een bijeenkomst of nieuwsbrief. Wil je een formulier toevoegen op student.uva.nl? Formulieren kun je het niet in Kontent.ai bouwen. Maak eerst een formulier aan in een ander programma of in Hippo. Vanuit Kontent.ai kun je dan linken naar de url van het formulier.
Een uitklapper (harmonica) is een element waarvan alleen de titel getoond wordt en dat de lezer kan in- en uitklappen.
Als redacteuren hebben we de neiging regelmatig uitklappers te gebruiken, maar het is raadzaam bewust en spaarzaam met dit element om te gaan. De lezer moet er immers extra moeite voor doen.
Vaak is het beter te werken met duidelijke tussenkopjes en korte alinea's. Scannende lezers kunnen zo immers ook snel vinden wat ze zoeken. Essentiële informatie – informatie die hoort bij het hoofddoel van de pagina – hoort sowieso niet in een uitklapper.
Soms kun je de informatie ook beter over meerdere pagina’s verdelen. Het uitgangspunt is immers: één taak/vraag per pagina.
Je kunt een uitklapper overwegen als:
Een paar richtlijnen:
Kan de student ergens terecht met vragen over het onderwerp van de pagina? Dan kun je een contactblok plaatsen. Dit komt altijd helemaal onderaan de pagina. Deze kunnen gericht zijn op alle opleidingen, een faculteit of een specifiek aantal opleidingen.
NB. Check altijd eerst of het contactblok dat je wilt toevoegen niet al gemaakt is.
Een paar aandachtspunten bij het invullen:
Dit vul je alleen in als je een waarschuwing wilt melden. Bijvoorbeeld.: ‘Door ziekte zijn wij vandaag minder goed te bereiken’. Of: ‘Door ventilatieproblemen in het gebouw is de balie vandaag dicht.’ Een soort ‘let op’je’. Aan de voorkant wordt dit weergegeven in rood met een uitroepteken ervoor.
Geef hier alleen uitleg als het echt nodig is, bijvoorbeeld de namen van verschillende studieadviseurs en de uitleg dat je zelf mag kiezen tot wie je je wendt.
Voeg een afbeelding toe als dat van toepassing is en als die beschikbaar is, bijvoorbeeld van een groep studieadviseurs.
Deze velden zijn bedoeld voor contact- of afspraakformulieren en krijgen een Call-to-action-button in het design. Bij ‘URL-text’ vul je in waar het formulier naartoe leidt, graag met een van de volgende zinnen: ‘Stel je vraag via het contactformulier’ (CSSD-formulier), ‘Stel je vraag via de zelfservice (ICTS Zelfservice).
Als beide mogelijkheden er niet zijn en er is één afspraakformulier (en niet meerdere), dan zou je de Call-to-action-button ook kunnen gebruiken voor dat afspraakformulier, en dan met de tekst: ‘Maak een afspraak via het afspraakformulier’.
Bij ‘URL’ vul je de link naar het desbetreffende formulier in.
Bij deze vijf opties zie je steeds een apart veld voor het nummer/adres en een apart veld (‘text’) voor toelichting bij het nummer/adres, bijv: openingstijden, reactietijden, etc. Houd die laatste zo beknopt mogelijk: ‘Open tussen 09.00 en 17.00 uur’, ‘Bereikbaar op ma, di en do tussen 13.00 en 15.00 uur’.