Voorbeelden van artikelpagina's zijn:
Op een artikelpagina kun je, naar keuze, verschillende onderdelen en componenten gebruiken (via de content picker). We lichten ze hieronder toe:
Veel artikelpagina's bestaan met name uit lopende tekst. Zorg ervoor dat je de tekst scanbaar maakt voor de lezer. Dat wil zeggen dat je deze opdeelt in hapbare brokjes: een duidelijke kop, samenvattend intro (inleiding), tussenkoppen (H2 en H3) en korte alinea's.
Let op: in een inleiding kun je geen link plaatsen.
Kies altijd een headerbeeld. Dit komt bovenaan de pagina. Als je met een card naar een artikelpagina verwijst, zorg dan bij voorkeur dat het beeld in de card (de main image) overeenkomt met het headerbeeld. Dat is voor de lezer het meest logisch.
Ook in het artikel zelf kun je afbeeldingen toevoegen, tot wel drie naast elkaar. Plaats niet te veel beelden, kies ze zorgvuldig en zorg dat ze passen bij je verhaal. De meeste mensen focussen op de tekst; zorg dat afbeeldingen niet in de weg zitten.
Op een artikelpagina kun je ook een video plaatsen (embedden). Je kunt tot 2 video's naast elkaar plaatsen. We gebruiken Vimeo als videokanaal en -player. De starttijd van de video kun je aangeven op Vimeo.
Naast het embedden van afzonderlijke video's kun je ook een Vimeo-showcase op een pagina plaatsen, een serie van video’s waar je als kijker doorheen kunt bladeren. Je gebruikt dan de URL van de showcase.
Met links kun je de lezer verwijzen naar informatie op andere webpagina's, zowel op externe websites als binnen Hippo. Verwijs je naar een andere pagina in Hippo, gebruik dan bij voorkeur een interne link. Die blijft namelijk in stand als de pagina een keer verhuist.
Bij een verwijzing naar een pdf-bestand vermeld je achter de verwijzing tussen haakjes ‘pdf’ plus het aantal pagina's van de pdf: (pdf, 21 p.) of in het Engels: (PDF, 21 pp.)
Een call to action (CTA) is een link die de bezoeker aanzet tot actie. In Hippo kun je er drie onder elkaar plaatsen: een primaire, secundaire en tertiaire CTA.
Voor een echt belangrijke actie op een pagina (denk aan inschrijven of aanmelden) gebruik je in principe altijd de primaire CTA. Zijn er meerdere gewenste acties, dan kun je de secundaire en tertiaire gebruiken. Maak er maximaal drie per pagina.
Je kunt meerdere CTA-links onder of naast elkaar plaatsen. Dat betekent niet dat je dit te pas en te onpas moet doen. De regel is nog steeds dat de opmaak zo veel mogelijk links is uitgelijnd.
Een uitklapper is een element waarvan alleen de titel getoond wordt en dat de lezer kan in- en uitklappen. De tekst die je nu leest zit ook in een uitklapper.
Als redacteuren hebben we de neiging regelmatig uitklappers te gebruiken, maar het is raadzaam bewust en spaarzaam met dit element om te gaan. De lezer moet er immers extra moeite voor doen.
Vaak is het beter te werken met duidelijke tussenkopjes en korte alinea's. Scannende lezers kunnen zo immers ook snel vinden wat ze zoeken. Essentiële informatie – informatie die hoort bij het hoofddoel van de pagina – hoort sowieso niet in een uitklapper. Soms kun je de informatie ook beter over meerdere pagina’s verdelen.
Je kunt een uitklapper overwegen als:
De ‘inzet’ en het ‘tekst en beeld-blok' zijn elementen waarmee je een onderwerp kunt uitlichten dat niet in de lopende tekst past. Denk aan extra uitleg over iets dat je in de lopende tekst noemt. Of een gerelateerd onderwerp dat je extra wil uitlichten.
De inzet is een kader met tekst. Geef de inzet altijd een duidelijk kopje, zodat je de scannende lezer bedient. Je kunt de inzet links of rechts laten uitlijnen (net als bij afbeeldingen). In het veld voor de alt-tekst, in het cms, omschrijf je in een paar woorden waar de inzet over gaat.
In het tekst en beeld-blok kun je links een titel, tekst en link plaatsen. Rechts kun je een afbeelding plaatsen. Een andere optie is links een afbeelding met een quote gebruiken.
Een webpagina waarop onderaan geen verwijzingen staan naar andere artikelen noemen we ook wel een ‘doodlopende straat’. Beter is het om de bezoeker te wijzen op gerelateerde content: pagina’s die iets met het onderwerp te maken hebben en waarvan je denkt dat de student er misschien ook wel naar op zoek is.
Je doet dat door onder aan de pagina een ‘Zie ook’-cardrij te plaatsen van maximaal 4 cards.
Een quote is uitgelicht citaat bij een interview. Deze bestaat uit tekst tussen aanhalingstekens, een (ronde) portretfoto en eventueel een link. Quotes trekken de aandacht van de lezer en maken de pagina afwisselender.
Je kunt ze op twee manieren gebruiken:
Maak quotes in elk geval niet te lang en plaats er niet te veel op één pagina.
Met een fomulier kan de bezoeker zich aanmelden, voor bijvoorbeeld een bijeenkomst of nieuwsbrief. Meestal plaats je een formulier achter een CTA-knop, maar het kan ook direct op de pagina.
Het component 'medewerker' is een kader (blokje) met contactgegevens van een medewerker en een link naar diens profielpagina. Je kunt kiezen voor een korte weergave of een weergave met foto.
Met het component 'locatie' kun je het adres van een UvA-locatie toevoegen.Dit is een kader met gegevens uit de locatielijst van de UvA.
Als je een tabel wil plaatsen in je artikel, is het belangrijk dit niet met een plaatje te doen, maar door een tabel te maken in het cms. Zo zorg je er namelijk voor dat de tabel op alle schermen goed leesbaar is. Daarnaast voldoet deze dan aan de toegankelijkheidseisen.
Een speciale vorm van een artikelpagina is een contentgroepartikel. Dit is een artikelpagina met een aantal verdiepende, onderliggende pagina's. Die onderliggende pagina's verschijnen in een zijnavigatie, links van het artikel.
NB. Deze vorm passen we op uva.nl tegenwoordig niet meer toe. Hier kiezen we een artikelpagina, en verwijzen we naar onderliggende pagina's met links op de pagina zelf.
Op de medewerkerssite passen we de zijnavigatie nog wel toe. Denk bijvoorbeeld aan een contentgroepartikel over ‘Webredactie’, met onderliggende pagina's over het beheer van het web, de schrijfwijzer en de paginatypes. Samen vormen deze een contentgroep.