Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen
Over vertrouwenspersonen
  • Wat kan een vertrouwenspersoon betekenen?

    De vertrouwenspersoon neemt de tijd voor je verhaal en helpt je bij het zoeken naar een oplossing die het beste bij jouw situatie past. De vertrouwenspersoon heeft een goed beeld van de UvA en brengt samen met jou de voor- en nadelen in kaart van mogelijke stappen die je kunt nemen. Vertrouwenspersonen kunnen je ook begeleiden bij het gesprek met de veroorzaker van het ongewenste gedrag. Verder kunnen ze helpen bij het indienen van een klacht bij de Klachtencommissie. In alle gevallen blijf jij de regie houden.

    Als dat nodig is, word je doorverwezen naar anderen die je verder kunnen helpen. Twijfel je of je met jouw probleem wel bij de vertrouwenspersoon terecht kunt? Aarzel niet: sparren mag altijd.

  • Is mijn gesprek altijd vertrouwelijk?

    Met een vertrouwenspersoon kan je altijd vertrouwelijk sparren. Er gebeurt alleen iets met jouw verhaal als jij dat wilt. Alleen onder strikte voorwaarden kan de vertrouwelijkheid worden gebroken: als je vertelt over een ernstig strafbaar feit, waarbij de kans op herhaling groot is.

  • Wie kunnen er bij de vertrouwenspersonen terecht?

    Iedereen die bij de UvA studeert of werkt kan bij de vertrouwenspersonen terecht. Dit geldt ook voor medewerkers die voor de UvA werken, maar niet in loondienst zijn.

Welke soorten vertrouwenspersonen zijn er?
  • Vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen

    Waarvoor kun je terecht?

    De vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen zijn het eerste aanspreekpunt voor medewerkers en studenten. Je kunt bij deze vertrouwenspersonen terecht als je te maken hebt met seksuele intimidatie, (verbale) agressie, geweld, pesten of discriminatie.  

    Wat doet de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen?

    De vertrouwenspersonen bieden steun en helpen bij het zoeken naar een manier om het ongewenste gedrag te stoppen of te voorkomen dat een situatie verergert. Indien nodig verwijzen zij door naar professionele hulpverleners. Ook kunnen zij je helpen bij het indienen van een formele klacht bij de klachtencommissie.

    Contact

    Bij elke faculteit of dienst is ten minste één vertrouwenspersoon aangesteld. Je kunt kiezen voor een vertrouwenspersoon van je eigen faculteit of dienst, maar dat hoeft niet.

    Ga naar het overzicht van vertrouwenspersonen voor studenten

    Ga naar het overzicht van vertrouwenspersonen voor medewerkers

  • Vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit

    Waarvoor kun je terecht?

    De vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit is het aanspreekpunt wanneer je het idee hebt dat de wetenschappelijke integriteit in het geding is, bijvoorbeeld bij fraude of plagiaat. Deze vertrouwenspersoon kent de weg in ingewikkelde situaties op dit gebied.

    Wat doet de vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit?

    Een vertrouwenspersoon luistert naar je vraag of klacht, helpt je eventueel te begrijpen wat er gebeurd is, en zoekt samen met jou naar een geschikte oplossing. Ook kan deze vertrouwenspersoon je helpen bij het indienen van een klacht bij de commissie wetenschappelijke integriteit (CWI), als dat nodig is.

    Meer informatie en contact

    Wetenschappelijke integriteit voor studenten en medewerkers

  • Vertrouwenspersoon voor individuele rechtspositie (medewerkers)

    Waarvoor kun je terecht?

    De vertrouwenspersoon voor individuele rechtspositie is het aanspreekpunt wanneer je als medewerker vragen hebt over je werk- of rechtspositie. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan vragen een (dreigend) geschil met je leidinggevende of een reorganisatie.

    Wat doet de vertrouwenspersoon voor individuele rechtspositie?

    Deze vertrouwenspersoon is een onafhankelijke vraagbaak voor medewerkers. De vertrouwenspersoon kan adviseren bij allerhande rechtspositionele vragen. Daarnaast bemiddelt deze vertrouwenspersoon bij geschillen in de arbeidsrelatie.

    Contact

    Mr. R. (Remko) Koopman
    Bestuur en Bestuursstaf
    r.koopman@uva.nl 
    +31 (0)20 525 4357

Gedragscode

De gedragsregels voor alle medewerkers en studenten van de UvA staan in de gedragscode. De gedragscode omschrijft hoe medewerkers en studenten kunnen handelen volgens de waarden van de universiteit en biedt houvast om elkaar daarop aan te spreken.

Reglement en jaarverslag vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen

Op de pagina Reglement en jaarverslag vertrouwenspersonen vind je het regelement en de jaarverslagen van de vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen.