Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA wil een veilige basis en een positief klimaat bieden voor jou als medewerker. Als je onverhoopt te maken hebt met onveilige situaties of ongewenst gedrag, zijn er verschillende personen en instanties bij wie je terecht kunt.

Afhankelijk van jouw situatie kan het goed zijn als je een ongewenste situatie eerst bespreekt met je leidinggevende. Als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan kun je gebruik maken van de andere opties in dit overzicht. Het kan ook zo zijn dat je leidinggevende je hiernaar verwijst.

Extra informatie per faculteit, dienst of eenheid
  • Economie en Bedrijfskunde (EB)

    Handreiking Omgaan met ongewenst gedrag van studenten

    Als docent, tutor of onderwijsassistent kan het lastig zijn om met een signaal om te gaan of een melding te doen van ongewenst gedrag binnen of buiten de collegezaal. Met een aantal basisprincipes, tips en stappen kun je zorgvuldig omgaan met een situatie. Deze handreiking helpt je daarbij en laat zien waar je terecht kunt voor advies, hulp en ondersteuning.

    Voor docenten, tutoren en onderwijsassistenten: Handreiking Omgaan met ongewenst gedrag van studenten (pdf)

    Toolkit Active Bystander sociale veiligheid

    Je kunt omstander zijn in een onacceptabele situatie met ongewenst gedrag. De ‘Active Bystander Toolkit’ helpt je om een actieve omstander te zijn. De toolkit geeft tips voor hoe je kunt interveniëren op een manier die het beste bij jou en de situatie past.

    Voor medewerkers: Toolkit Active Bystander sociale veiligheid (pdf)

    Advies en ondersteuning bij EB

    Heb je vragen over sociale veiligheid of ondersteuning nodig, neem dan contact op met Personeel & Organisatie (P&O).

  • Faculteit der Rechtsgeleerdheid

    Handelingskader studentengedrag

    Als (docerend) medewerker kun je te maken krijgen met ongewenst gedrag van of tussen studenten. Ook kan het zijn dat je je zorgen maakt om de mentale gezondheid van een student, vanwege gedrag dat je zorgwekkend vindt. Het Handelingskader studentengedrag (pdf, 1 p.) biedt inzicht in wat je zelf kunt doen en waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning.

    UvA handreiking begeleiding van zorgwekkend gedrag bij studenten

    De UvA handreiking Begeleiding van zorgwekkend gedrag bij studenten (pdf, 9 p.) spitst zich toe op complexe casuïstiek rondom zorgwekkend studentengedrag. De handreiking is bedoeld als routekaart voor het proces en geeft informatie over hoe het Expertiseteam Complexe Casuïstiek Studenten (ECCS) je kan helpen.

Meer informatie over de UvA en sociale veiligheid

Meer informatie over het beleid en initiatieven van de UvA op het gebied van sociale veiligheid vind je op uva.nl/sociale veiligheid.

In de gedragscode van de UvA staat hoe we met elkaar omgaan en wat te doen als er toch sprake is van ongewenst gedrag.

De UvA heeft nieuwe regelgeving vastgesteld voor de ombudsfunctionaris, de vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen en de klachtenregeling. Lees meer over deze regelgeving.