Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het onderwijs kun je als docent op verschillende manieren gebruikmaken van audio en video. Denk aan het opnemen of streamen van colleges, maar ook het opnemen van kennisclips als lesmateriaal voor je studenten. De UvA biedt hiervoor apparatuur en ondersteuning.

Audio en video inzetten voor hybride onderwijs

Bij de UvA vindt het meeste onderwijs plaats in de collegezalen. Het beleid voor hybride onderwijs en webcolleges verschilt per faculteit en soms zelfs per opleiding. Controleer het beleid, voordat je opnames of video in het onderwijs inzet. Het is ook raadzaam om vooraf te bedenken op welke manier je het inzet. Het Teaching and Learning Centre (TLC) van jouw faculteit biedt hierbij ondersteuning. 

Colleges opnemen

De meeste grote collegezalen van de UvA hebben de mogelijkheid om colleges op te nemen. Op rooster.uva.nl zie je precies per zaal welke AV-middelen er standaard aanwezig zijn. Bij zowel het opnemen als het online plaatsen van je colleges krijg je ondersteuning door webcolleges aan te vragen

Geef je onderwijs in een van de zalen zonder vaste webcollege-apparatuur en wil je zelf je college opnemen? Neem je college of werkgroep dan op met behulp van een Brio- of Owl-webcam via Zoom of Kaltura Capture. Je plaatst de opname zelf op Canvas. 

Kennisclips opnemen

Op verschillende locaties zijn studio’s aanwezig waar je de mogelijkheid hebt om zelf een kennisclip op te nemen. Neem contact op met het ICTO-team van jouw faculteit voor hulp bij het maken van een kennisclip. Denk bijvoorbeeld aan het bespreken van het gewenste format, het nabewerken van video's, en de daadwerkelijke opname van de kennisclip.

Opnamestudio's
  • Roeterseilandcampus
    • Bij de MOOC-studio (REC L3.54a) werk je met professioneel licht, geluid en beeld. Een green screen en telepromter staan tot je beschikking. Bekijk een video-impressie van de studio
    • De kennisclipstudio in REC A10.09 is een semi-professionele kennisclipstudio, waarin je bijvoorbeeld een autocue kunt opnemen. Achteraf is het mogelijk deze clips en andere vormen van video te verrijken met afbeeldingen en grafische elementen. Er kunnen ook interactieve elementen worden toegevoegd, zoals video quizzing, of verwijzingen naar (delen van) webcolleges.
    • REC D3.01/ REC G1.27/ REC C10.83
  • Bushuis

    In het Bushuis is een ruimte gecreëerd waar een studio is ingericht met professionele opnameapparatuur, een goede camera, en goed geluid en licht. Voordat je de studio ingaat, plan je een afspraak in met de ondersteuners om te checken wat je wilt en wat je nodig hebt. Tijdens dit gesprek kun je de ruimte boeken en reserveren we een aantal uur voor jou in de studio. Op het tijdstip van je afspraak is er een ICTO-collega die je wegwijs maakt in de studio, waarna je zelf de clip gaat opnemen.

     

  • P.C. Hoofthuis

    1.14 / 3.19 / 5.56

  • Science Park

    Op het Science Park hebben we een eigen videostudio (SP904, room B1.48b) tot onze beschikking. Meer informatie over deze studio vind je op de website van het Teaching and Learning Centre (TLC). Wil je van deze studio gebruikmaken? Neem dan contact op met het TLC.

Video of animatie (laten) maken

Wil je een video of animatie laten maken? Of wil je professioneel advies over het gebruik van video? Dat kan via het Audiovisueel Centrum. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. 

Audiovisuele apparatuur lenen

Welke audiovisuele middelen er aanwezig zijn verschilt per zaal. Op rooster.uva.nl zie je precies per zaal welke AV-middelen er standaard aanwezig zijn. Je kunt ook audiovisuele middelen lenen. Op de pagina over het lenen en gebruiken van audiovisuele apparatuur, vind je verschillende handleidingen om het gebruik van AV-apparatuur makkelijker te maken. Bijvoorbeeld voor het aansluiten van het scherm en de speakers in een onderwijszaal en het gebruik van camera’s en het opnemen van kennisclips.

Uitleg en ondersteuning

Op elke UvA-locatie beheren medewerkers de audiovisuele techniek in college- en werkgroepzalen. Gebruik je voor het eerst audiovisuele middelen? Vraag dan minimaal 5 werkdagen van tevoren ondersteuning aan voor het opstarten via de Servicedesk Facility Services (FS). Neem ook contact op met FS bij storingen of vragen. Een medewerker helpt je dan op locatie.

Contact

Servicedesk Facility Services (FS)

  • E-mail: servicedesk-fs@uva.nl
  • Telefoon: +31  20 525 14 03
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag, 08:00 - 18:00 uur

Heb je last van een storing? Maak hier melding van. Vaak wordt een storing al binnen 15 minuten opgelost.