Op informatiepagina’s gebruik je alleen een afbeelding als dat een informatieve afbeelding is, die je tekst ondersteunt. Denk aan een printscreen van hoe je een bepaald formulier invult of een foto van een persoon die in de tekst wordt genoemd.
Je gebruikt sfeerbeeld op pagina’s waar je mensen wilt inspireren. Denk aan nieuwsberichten en events.
Wil je een afbeelding of document toevoegen in Kentico? Dan upload je de afbeelding of het document eerst in de beeldbank (beeldbank.uva.nl). Vervolgens voeg je de afbeelding toe in Kentico.
Let op dat de verhouding voor zowel landscape- als portrait-afbeeldingen 4:3 is. Heeft jouw afbeelding een andere verhouding, dan zal deze automatisch worden uitgesneden op 4:3-formaat. Als je dat niet wilt, zul je zelf eerst de afbeeldingen moeten bewerken.
Hero images hebben een bannerformaat. De meeste afbeeldingen in de beeldbank hebben echter een 4:3 (portrait of landscape) formaat. Als je zo'n 4:3 afbeelding uit de beeldbank kiest, dan maakt de beeldbank zelf een een uitsnede. Hij neemt het verticale midden, hoofden en voeten vallen dus weg. Om dat te voorkomen kun je het volgende doen:
Zie de handleiding afbeeldingen bijsnijden in de beeldbank
Voor het toevoegen van afbeeldingen ga je naar beeldbank.uva.nl. Controleer met een zoekopdracht of de afbeelding die je wilt uploaden (of een goed alternatief) niet al aanwezig is in de beeldbank.
Het uploaden van een afbeelding doe je als volgt:
Zorg eerst dat je afbeelding of document in de Beeldbank staat. Klik dan in Kentico in de bodytekst op de plek waar je de afbeelding of het document wil toevoegen. Klik dan op het rondje met het kruis erin. Je krijgt dan – naast de tabel – twee opties:
Kies de laatste optie, tenzij je het item al eerder in Kentico hebt toegevoegd, inclusief metadata. Dan kun je dat item hergebruiken.
Nu hangt je afbeelding in die ene specifieke bodytekst. Het is handig er vervolgens een content-item van te maken. Dat doe je door het puzzelstukje te klikken en dan op 'convert'. Vergeet het niet het item een naam te geven en ook in de Engelse kant de afbeelding te kopiëren (gebruik 'copy from language).
Je kunt nu het afbeeldings-element vaker gebruiken, in andere bodyteksten of aan de Engelse kant.
Image alignment: hier vul je in of je de afbeelding rechts klein naast de tekst wil (allign right) of over de volle breedte (full width).
Alt text (alternatieve tekst): de alt-tekst is een feitelijke samenvatting van de afbeelding. Hier omschrijf je welke (ter zake doende) informatie er op de afbeelding staat. Staat er veel uitleg in het plaatje (bijv. bij een infographic met veel detail)? Dan creëer je in plaats van de alt text een link naar het tekstalternatief en dat alternatief zet je op een aparte pagina. Zie hieronder de richtlijnen rondom alt-tekst. [<Staat nu op verplicht, maar misschien moet dat nog uit, bijvoorbeeld bij afbeeldingen van personen. Dat voegt voor screen reading software niets toe en daar kunnen we beter de bijschriften voor gebruiken.]
Caption (bijschrift): hier kun je eventueel een bijschrift bij de foto invullen, bijvoorbeeld de naam van een persoon als die op de foto staat en ook in de tekst genoemd wordt. Doe dit alleen als het nodig is, dus als de foto niet voor zich spreekt.
Source (bron): als van jouw afbeelding de bron vermeldt moet worden, bijvoorbeeld de naam van de fotograaf, dan vul je dat in dit veld in.
Gebruik van alt text (alternatieve tekst).
Kentico checkt bij het toevoegen van een afbeelding of deze afbeelding in de beeldbank het juiste formaat beschikbaar heeft. Als het juiste formaat niet beschikbaar is, dan krijg je deze melding. Het kan aan twee dingen liggen: