Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Veelgestelde vragen over Kaltura

Gebruik van Kaltura

• Waarom is er een nieuw videoplatform?

De bestaande Streaming Mediadienst van de UvA is aan het einde van zijn levensduur. Daarom is besloten een nieuw platform in te richten met functionaliteit die aansluit bij het hedendaagse videogebruik van docenten en studenten. Dit platform heet Kaltura. Je kan hier kennisclips en video’s opnemen, opslaan, online afspelen, delen met anderen en nog veel meer.

• Kan ik ook materiaal uploaden in Kaltura vanaf mijn mobiel?

De Kaltura MediaSpace omgeving van de UvA is ook beschikbaar via de KMS GO for regions app:

Let erop dat je de juiste app installeert! De juiste app is KMS GO for regions, niet Kaltura MediaSpace Go. Na het installeren van de app, klik je op ‘Enter URL of your site’ en vul je https://video.uva.nl/ in. Klik vervolgens rechtsboven om in te loggen met je UvAnetID en wachtwoord. Je hebt nu toegang tot de Kaltura MediaSpace omgeving van de UvA. Via 'uploaden' onderin kan je audio, afbeeldingen en opnames maken en uploaden.

• Ben ik nu al mijn video’s op de oude Streaming Mediadienst kwijt?

Nee, alle media op het oude streaming media platform zullen worden overgeplaatst naar het nieuwe videoplatform Kaltura. Wel zullen links in Canvas moeten worden aangepast om naar dit nieuwe platform te verwijzen. Meer informatie over hoe je deze links aanpast lees je in de handleiding op deze pagina. Het oude streaming media platform zal vervolgens per 3 mei 2021 niet meer bereikbaar zijn. Uploaden naar het oude platform is sinds 4 januari 2020 9:00 uur niet meer mogelijk.

• Kan ik voor mijn beeldmateriaal voor onderzoek Kaltura gebruiken?

Kaltura mag niet gebruikt worden voor video’s met dataclassificatie hoog.

Als je niet werkt met gevoelig videomateriaal, kun via video.uva.nl een Channel starten met je onderzoeksgroep. Hier kun je samenwerken door video’s te delen met elkaar. Als je samen aan een video werkt, kan je de video gezamenlijk bewerken.

• Kan ik mijn video's uit Kaltura in mijn eigen website gebruiken?

Ja, dat kan. Hiervoor ga je naar My Media,

• Klik op de video die je in je eigen website wilt laten zien
    • klik vervolgens op Share
    • Klik op Embed om de code te kopiëren die vervolgens geplakt kan worden op bijv. de website waar je de video in wilt tonen.

Een video delen op deze manier, is alleen mogelijk als je de video eerst publiceert als Unlisted.

My Media

• Kan ik mijn eigen video downloaden?

Je kan jouw eigen video’s downloaden. Als jij de video hebt gemaakt dan ben je de owner van de video. Dan is er een mogelijkheid om deze te downloaden via Canvas en via het portaal video.uva.nl. Als je geen owner bent van de video dan is het niet mogelijk om deze te downloaden.

Via Canvas

Onderin de balk van de video vind je een download knop.

Via het portaal video.uva.nl

Stappen:
    1. Ga naar My Media
    2. Ga naar de (eigen) video die je wil downloaden
    3. Zorg ervoor dat de video op Private staat

Eigen video downloaden - Screenshot: de video staat op Private staat

4. Als de video op Private staat, klik dan op het potlood icoontje naast de video.

Eigen video downloaden - Screenshot: locatie icoontje

Dan kom je in de edit omgeving en ga je naar downloads. Daar selecteer je de optie dat er gedownload kan worden. In welke format je dat zou willen is aan jou. Klik daarna op Save.

Eigen video downloaden - Screenshot: locatie download format

Druk daarna op Go To Media. Naast de Save knop. Dan kom je in de omgeving van de video en krijg je de knop Download. Nu kan je de video downloaden.

Eigen video downloaden - Screenshot: locatie download-knop
  • Is er een zoekfunctie; en hoe werkt deze?

Op verschillende plaatsen is het icoontje met het vergrootglas te vinden. Dit is de zoekfunctie. Je kunt zoeken op alle termen uit de ‘details’ van je video, zoals de naam, de beschrijving, tags, enz. Als je video’s captions hebben, kan je ook zoeken op woorden uit de captions. Als je zoekt in My Media en Media Gallery kan je met filters je video's filteren en sorteren.

Bekijk ook de video: How to search your media

Afbeelding van het vergrootglas waarmee je kunt zoeken in Kaltura.
  • Kan ik video's van anderen zoeken, zien en gebruiken?

Ja, video's zoeken kan via Search rechtsboven op het portaal

Video’s van anderen zien kan alleen als je Co-Editor, Co-Publisher of Co-Viewer bent, dit bepaalt de eigenaar van de video. Dit kan je bepalen bij My Media > Edit (potloodje) > Collaborations > Media Collaborators

Screenshot

Video’s van anderen gebruiken kan als je Co-Publisher bent van de video, zoals hierboven beschreven.

• Kan ik mijn videobestanden afschermen voor anderen? Hoe moet dat?

Videobestanden die in een Canvas cursus gebruikt worden, zijn alleen zichtbaar binnen die cursus. Als je video's gebruikt via de portal https://video.uva.nl/ kun je via ‘Publiceren’ zelf bepalen waar de video’s zichtbaar zijn en of de video's publiek of juist afgeschermd moeten zijn.

Via ’Channels’ > + ‘Create Channel’, kan je een Channel aanmaken en deze bijv. op ‘Private’ zetten om deze alleen beschikbaar te maken voor specifieke personen. Na het opslaan van het Channel kunnen in het tabblad ‘Users’ specifieke gebruikers toevoegd worden en een rol krijgen die van toepassing is:

• Member: heeft alleen kijk-rechten
    • Contributor: heeft kijk-rechten en mag video’s toevoegen
    • Moderator: heeft kijk-rechten, mag video's toevoegen en is Channel Moderator
    • Manager: heeft kijk-rechten, mag video's toevoegen en is Channel Moderator en Channel Manager (dwz. dat hij/zij rollen en rechten mag bepalen)

Klik vervolgens op ‘Back to Channel’, en voeg via de knop +Add to Channel de video's toe.

• Kan ik mijn video's openbaar maken (voor iedereen)?

Ja, dit kan met het plaatsen in een channel, log daarvoor in op video.uva.nl.

• Klik op Channel, en vervolgens +Create Channels

• Kies bij de Privacy: Public, Restricted

• Klik op Save.

Of doe het via het portaal met een link.

• Ga naar video.uva.nl.
    • Ga naar de gewenste video die je wil delen.
    • Klik op het potloodje om te beginnen met editen (Let op: de video moet op private staan om te kunnen editen)
    • Als je in de edit omgeving komt van de video dan kun je kiezen tussen twee tabs: Details of Share.
    • Klik op share.
    • Daar staat een link die je kan delen. Zodat je de video’s kan rondsturen naar personen die geen UvA/AMC account hebben.

Bestanden uploaden

• Wat is de maximum grootte van een bestand dat ik kan uploaden?

Er is geen maximum grootte per bestand dat je kan plaatsen. Bedenk wel dat hoe groter een bestand is hoe langer het uploaden duurt. Kaltura adviseert een formaat te hanteren van 1280x720 pixels en gebruik te maken van de H.264-videocodec op ongeveer 4000 kb/s.  Kaltura accepteert alle gangbare bestandsformaten voor video, audio en afbeeldingen.

Metadatering

• Wat moet ik invullen bij de details (metadata) van een video op Kaltura?

Name (required)
    Bij Name (required) geef je de video een naam. Dit is een verplicht veld.

Description
    Bij Description geef je de video een beschrijving die onder de naam zal verschijnen. Dit is verplicht veld.

Tags
    Bij Tags geef je de video tags, zoektermen die de video kenmerken. Door handig gebruik te maken van tags kan je video’s categoriseren en hierdoor gemakkelijker navigeren in My Media of de Mediagallery van een vak. Je zou bijvoorbeeld  samenvattende video's de tag ‘samenvatting’ kunnen geven, of ‘casestudy’ voor alle video’s waarin een case study wordt behandeld.

Language
    Bij Language selecteer je de taal van de video. Dit is een verplicht veld.

Author
    Bij Author geef je de naam van de maker van de video. In de meeste gevallen is dit degene die de video op Kaltura zet.

Department
    Bij Department selecteer je de afdeling waartoe de doelgroep van de video behoort. Dit is een verplicht veld.

Original ID
    Bij Original ID doe je niks. Video’s die zijn gemigreerd uit de Streaming Media Dienst hebben in dit veld een original ID staan. Verwijder deze niet! Bij een nieuwe video is dit veld leeg en hoeft niks ingevuld te worden.

Publishing Schedule
    Bij Publishing Schedule geef je aan of de video altijd zichtbaar moet zijn op de plekken waar deze gepubliceerd is, of enkel in een bepaalde periode.

• Waarom moet ik de details (metadata) van een video op Kaltura invullen?

Alle details (metadata) die je invult bij een video kan je gebruiken als zoekterm in My Media of de Media Gallery van een vak om deze video te vinden. Ook studenten kunnen op deze manier gemakkelijk een video vinden. Met name als er grote hoeveelheden video’s op Kaltura staan is dit van belang. Door de details (metadata) in te vullen wordt dus de vindbaarheid, doorzoekbaarheid en de mogelijkheid om materiaal te delen, vergroot.

Kaltura Capture

• Kaltura Capture opent zich vanzelf zonder dat ik iets gedaan heb, hoe los ik dit op?

Kaltura Capture dient volledig te worden afgesloten nadat het programma is gebruikt, voor Apple of Windows computers is de oplossing als volgt:

Apple: In de applicatiebalk (onderaan op het scherm), klik (met twee vingers) op Kaltura Capture -> kies ‘Stop’

Windows: Rechtsonder in de applicatiebalk, klik op "^".  Kaltura Capture kan gesloten worden door met de rechtermuisknop op het icoon te klikken. De optie afsluiten/quit komt in beeld, hiermee sluit het programma zich volledig af.

• Waarom zie ik Express Capture en Kaltura Capture niet staan in het +Add New Menu?

Zorg ervoor dat je bent ingelogd. Als Express Capture en Kaltura Capture dan nog niet verschijnen, kan het aan een van de volgende oorzaken liggen.

Kaltura Capture werkt alleen op een Windows en Mac-computer. Als je een Linux-systeem hebt dan werkt het niet. De opnamemogelijkheid van Kaltura Capture is er niet, wel kan Kaltura verder gebruikt worden voor bijvoorbeeld het afspelen of editen van video’s.

Voor Express Capture geldt dat er voldaan moet worden aan de eisen van webRTC. Om te checken of jouw browser of apparaat Express Capture wel of niet wordt ondersteund. Volg deze instructies:
    1.    Ga naar de website webRTC.com
    2.    Klik op ‘’Get Media’’’ en klik op Allow access to your camera
    3.    Wacht voor de stream: bericht met accepteer microfoon en beeld. Als deze niet links in beeld komt dan wordt jouw browser of apparaat niet ondersteund.

• Hoe kan je als kijker bepalen welk multi-screen scherm je bekijkt (in Kaltura Capture)?

Bij een multi-screen opname, kun je als kijker bepalen welk van de schermen je groot/klein of wel/niet ziet. In het rood gemarkeerd kun je kiezen of je (van links naar rechts) alleen een scherm wil zien, allebei de schermen even groot wil zien, of een klein en de ander groot.

Vervolgens kun je met de twee pijltjes (bovenaan) van scherm wisselen.

Screenshot van de multi-screen functionaliteit

Privacy

• Ik wil privacygevoelig materiaal opslaan, is dit videoplatform veilig?

Kaltura is een veilig platform dat het opgeslagen materiaal versleuteld en in een Europees datacenter opslaat. Voor privacygevoelig onderwijsmateriaal komt nog een speciale plek binnen Kaltura. Dit moet voorkomen dat bijvoorbeeld opnames van kwetsbare groepen onbedoeld naar buiten komen. Deze voorziening wordt op een later moment ingericht en is dus niet op 1 augustus 2020 beschikbaar. Voor onderzoekmateriaal met een hoge dataclassificatie is Kaltura niet geschikt.

Overige vragen

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met de Servicedesk van ICT Services via:

• E: servicedesk-icts@uva.nl
  • T: 020 525 1402

Voor aanvullende informatie kijk ook op:  https://knowledge.kaltura.com/help/enterprise-learning.