Nee, dat is niet zo. Als je opnames wilt maken, heb je dus toestemming nodig.
Een student of docent wiens gezicht onherkenbaar is op een foto, kan toch te herkennen zijn omdat die bijvoorbeeld een herkenbare trui draagt of een typische stem heeft. Niet herkenbaar in beeld komen gaat dus verder dan alleen het niet in beeld brengen of blurren van het gezicht. Twijfel je? Vraag dan altijd toestemming!
Dan kun je twee dingen doen:
Tijdens sommige evenementen is bezoekers vooraf aangekondigd dat er mogelijk foto- en/of video-opnames worden gemaakt; denk aan openbare evenementen zoals een lezing waar je zonder je aan te melden binnen kan lopen, of een open dag. Als dat het geval is, mogen wel opnames worden gemaakt en verspreid.
Voor formele film- of fotografieopdrachten op locaties van de UvA is toestemming nodig van de evenementen-coördinator van Facility Services. Uitgangspunt is dat film of fotografie het onderwijs, het onderzoek en de bedrijfsvoering niet hindert.
Als een cameraman/vrouw of fotograaf met toestemming op de campus aan het werk is, horen zij vooraf aan studenten en medewerkers te vragen of zij bezwaar hebben (herkenbaar) in beeld te worden gebracht. Als je daar bezwaar tegen hebt, mag je dat dus altijd aangeven en wordt daar rekening mee gehouden.