Met vragen, ondervonden hinder of verloren/gevonden voorwerpen kun je terecht bij de receptionist of beveiliger.
De UvA heeft rookvrije terreinen en gebouwen. Sinds 1 augustus 2020 zijn alle onderwijsinstellingen in Nederland volledig rookvrij. Dit geldt voor iedereen die gebruik maakt van de gebouwen en terreinen, van studenten en medewerkers tot leveranciers en bezoekers. Je herkent het rookvrije terrein aan een bord, banier of poster met de rookvrij-afbeelding en de boodschap: 'Dit terrein is rookvrij'. We vragen rokers om ook in de nabijheid van de campus rekening te houden met deze regel en geen hinder te veroorzaken voor omwonenden. De beveiliger kan jou vertellen waar het rookverbod precies begint en eindigt.
In het alcoholbeleid van de UvA ligt de focus op het veranderen van de huidige sociale norm waarin alcoholgebruik vanzelfsprekend is. Er worden geen verboden opgelegd, maar het beleid maakt het wel verplicht voor cateraars, campushoreca en evenementen om genoeg aantrekkelijke non-alcoholische alternatieven aan te bieden. Daarnaast gaat de UvA de komende jaren aandacht besteden aan bewustwording over de gevolgen van problematisch/overmatig alcoholgebruik en het aanbieden van hulp aan overmatige alcoholgebruikers.
In het Nationaal Preventieakkoord staan specifieke lange termijn doelstellingen voor het verbeteren van de volksgezondheid. Met universiteiten is afgesproken het aantal overmatige en problematische alcoholgebruikers te verminderen. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), waarbij de UvA aangesloten is, heeft zich aan deze doelstelling gecommitteerd.
Op campushoreca en tijdens borrels, congressen en evenementen is een ruim en aantrekkelijk aanbod aan non-alcoholische drankjes beschikbaar om uit te kiezen.
Met studentenverenigingen is een convenant ‘alcohol en sociale veiligheid’ afgesloten en met studieverenigingen worden afspraken gemaakt over het gebruik van en omgaan met alcohol.
Durf hulp te vragen, je hoeft het niet alleen te doen. En hoe eerder je je problemen aanpak, hoe beter voor je gezondheid. Studenten kunnen contact opnemen met de eigen huisarts, de studentenartsen, student-psychologen, studentendecanen of studieadviseur van hun opleiding. Medewerkers kunnen contact opnemen met de eigen huisarts of een preventief spreekuur aanvragen via www.zorgvandezaak.nl/klant-en-client/preventiefspreekuur/. Zie voor meer informatie de pagina Ziekte en preventie voor medewerkers.
Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Heb je je wel eens afgevraagd wat voor invloed dat op je heeft en wat er gebeurt als je dat patroon doorbreekt? Probeer eens een IkPas-challenge eens waarbij je een maand niet drinkt. IkPas is een motivatietool waarbij je de challenge aangaat om een maand niet te drinken. Via de UvA kan je hier gratis aan meedoen en je zowel alleen als als groep aanmelden. Niet alleen maak je zo in de praktijk mee wat daar de voordelen van zijn, ook is het een goede manier om eens na te denken over je eigen alcoholgebruik en te oefenen met niet drinken. Bekijk de andere voordelen van het meedoen aan IkPas.
Bij de Alcohol Infolijn van Trimbos, Jellinek en Alcohol | Thuisarts.nl vind je informatie, zelftests en (online) zelfhulp om te stoppen of te minderen met het drinken van alcohol. De gratis apps als Maxx app van Trimbos of Jellinek Online Zelfhulp helpen je bij de voor bereiding van situaties waarin jij het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en je aan je aan de ‘max’ te houden. Zoek je inspiratie voor alcoholvrije dranken kijk dan op Happy Drinks. Wil je meedoen aan een studie om de effecten van een nieuwe computertraining te onderzoeken op maten die te maken hebben met alcohol ga dan naar ABC Alcohol (uva.nl)
Signalen die kunnen duiden op structurele problemen met alcohol zijn bijvoorbeeld vaak te laten komen, verwaarlozing en veranderingen in gedrag, emoties of interesses. Als je vermoedt dat je collega of medestudent kampt met problematisch alcoholgebruik, probeer hier dan over in gesprek te gaan. Je kunt het gesprek starten door te vertellen dat je je zorgen maakt en vragen of het oké is om daarover met te praten met elkaar. Problematisch alcoholgebruik is nog altijd een taboe. Wees daarom voorzichtig met je woordkeuze. Bepaal samen wat de beste vervolgstap is. Zou je graag hulp willen bij hoe je zo’n gesprek aangaat? Lees dan de gesprekshandreiking (pdf, 4 p.).
De UvA moet een veilige omgeving zijn voor iedereen. Daarom hebben we een helder uitgangspunt rondom het fotograferen en verspreiden van beelden van elkaar. Maak of deel geen foto's of video's van anderen zonder hun toestemming
Niet toegestaan zijn uitingen van culturele, politieke en/of religieuze aard of met commerciële doeleinden en het organiseren van activiteiten en/of het verspreiden van schriftelijke of mondelinge informatie met een bovenstaand oogmerk, zoals plakken van posters, flyeren, neerleggen van tijdschriften of plaatsen van stands.
Onder voorwaarden zijn toegestaan:
Bij hinder, overlast of wetsovertreding kan de UvA de toegang tot werk, onderwijs of gebouw/voorziening/terrein ontzeggen conform de cao Nederlandse Universiteiten, de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) of vigerende wetgeving.
Bij handhaving mogen kleding en accessoires identificatie niet in de weg staan.
Voor en tijdens de zomer was er volop discussie over de huisregels van de UvA. Vooral de formulering over waar en wanneer je wel en niet mag demonstreren was niet duidelijk genoeg.
Daarom is voor de zomer een begin gemaakt met een update van die huisregels, waarin ook de reacties van studenten, medewerkers, de vakbond FNV en verschillende andere maatschappelijke organisaties worden meegewogen. De centrale ondernemingsraad en de Centrale Studentenraad van de UvA zijn de belangrijkste partners in dit traject en hebben voor dit onderwerp adviesrecht gekregen. Meer informatie volgt.
De gebouwen en de daarin of daarbij aanwezige ruimten en voorzieningen en de terreinen worden alleen gebruikt waarvoor ze bestemd zijn: het volgen van onderwijs, het doen van onderzoek en alle daarmee samenhangende activiteiten. Het meenemen/plaatsen van privé waterkokers, koffiezetapparaten, tosti-ijzers e.d. in de kantoor- en andere werkruimten of in pantry’s is niet toegestaan.
Door rekening te houden met elkaar, zoals het schoon achterlaten van de plekken waar je geweest bent, en door vervoersmiddelen op de daarvoor bestemde plaatsen te stallen, houden we de omgeving voor iedereen aangenaam en leefbaar. Het is niet toegestaan veranderingen aan te brengen aan, in of op deuren, ruiten en wanden, posters en ander informatiemateriaal kunnen opgehangen worden op speciale wandprikborden.
Voor ieders veiligheid is het van belang dat vluchtwegen te allen tijde worden vrijgehouden.