Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er circuleren weer veel nepmails die ernstige schade kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het vergrendelen van jouw bestanden en die van je collega’s.

Daarom vragen we je extra opmerkzaam te zijn. Lees de tips op veiliginternetten.nl en in de A-Z onder ICT-beveiliging, dan weet je hoe je nepmails op tijd herkent.

Wat kan er gebeuren als je een nepmail opent?

Als je klikt op links in of bijlagen bij nepmails kan er gijzelingssoftware (ransomware) op je computer worden geïnstalleerd. Die software kan je bestanden of je hele computer vergrendelen. Daarna word je gevraagd ‘losgeld’ te betalen voor het vrijgeven van je bestanden of computer. Reageer hier nooit op! 

Wat te doen als je een nepmail hebt geopend en je bestanden versleuteld zijn?

Verbreek direct de netwerkverbinding en schakel de computer uit. Neem via telefoon of een andere computer contact op met Servicedesk ICTS via servicedesk-icts@uva.nl.

Hoe herken ik een nepmail? Tips!

Op veiliginternetten.nl en onder ICT-beveiliging lees je waar je op moet letten om een nepmail te herkennen. Wees vooral alert als je via je werkmail emailberichten ontvangt van bedrijven over nog te betalen facturen of boetes. Een factuur in een zip-bestand is altijd verdacht, want facturen en aanmaningen worden nooit zo verstuurd.

Veel nepmails in omloop

De media meldden recent dat de Tweede Kamer en een aantal Noord-Hollandse gemeenten getroffen zijn door een cyberaanval met cryptolocker ransomware. Dit kan leiden tot het versleutelen van bestanden op je harde schijf, maar ook op externe harde schijven, usb-sticks en virtual (cloud) disks. Ook (gedeelde) bestanden die zijn opgeslagen op (bedrijfs)netwerken kunnen worden versleuteld.