Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Huisstijl

Beeld

Beeld (fotografie, video en illustratie) vormt een belangrijk element van de huisstijl van de Universiteit van Amsterdam. Omdat de UvA een grote organisatie is, is het belangrijk dat we een sterk, consistent en herkenbaar beeld uitstralen met professionele fotografie/video’s en illustraties, passend bij het onderwerp en gericht op de doelgroep.

1. Beeldbeleid voor uploaden en publiceren van beelden

Een redacteur die beeld wil uploaden en publiceren dient zich te houden aan onderstaande punten:

 • Gebruik alleen rechtenvrije of afgekochte beelden
  Publiceer alleen beelden die rechtenvrij zijn of waarvan de rechten zijn afgekocht bij de maker zodat de UvA het vaker kan gebruiken.
  NB: bronnen zoals Flickr Creative Commons of Google images bieden geen garanties over de rechtenvrijheid van beeld.
 • Bevat het beeld een gebruiksbeperking?
  Foto’s die speciaal gemaakt zijn om een bepaald onderwerp of een specifieke opleiding te illustreren, en vaak gebruikt worden als merkbeeld, hebben een gebruiksbeperking en mogen niet buiten die specifieke opleiding gebruikt worden.
 • Naamsvermelding fotograaf
  Vermeld bij publicatie altijd de naam van de fotograaf.
 • Akkoordverklaring geportretteerde(n)
  De naam van de geportretteerde moet bekend zijn bij de UvA en de geportretteerde moet toestemming hebben gegeven voor publicatie van zijn of haar foto. Dit geldt ook voor foto's waarop personen herkenbaar in beeld zijn. Elke geportretteerde of persoon die herkenbaar in beeld komt, moet onderstaande 'Akkoordverklaring gebruik portretfoto of videoportret' (ook beschikbaar in het Engels) invullen.
Akkoordverklaring gebruik portretfoto of videoportret (Nederlands) Agreement regarding use of portrait photographs or video portraits (English)

Meer informatie over auteursrecht (voor medewerkers, inlog vereist)

2. Beeldrichtlijnen en sjablonen

Beeldrichtlijnen basisdocument (pdf)

Beeldrichtlijnen website (pdf)

Stijlgids UvA Video (pdf)

Naar de UvA-beeldbank

3. Foto- en filmopdrachten

 • De UvA werkt samen met een aantal fotografen, die bekend zijn met de UvA-beeldrichtlijnen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de beeldredacteur van Bureau Communicatie: Lisa Maier T: +31 (0)20 525 5762 | beeldredactie-bc@uva.nl.
 • Als u een fotograaf opdracht geeft voor het maken van een foto, gebruik dan onderstaand format voor briefing en offerteaanvraag:  
 • Format briefing, offerteaanvraag fotografieopdracht (Word)
  Stuur bij het eerste contact met een fotograaf altijd de Algemene Inkoopvoorwaarden mee en verklaar deze van toepassing. In de Algemene Inkoopvoorwaarden worden de rechten en plichten van de opdrachtgever (de UvA) en de leverancier (de fotograaf of filmer) geregeld.
 • Algemene Inkoopvoorwaarden UvA-HvA (pdf)

4. Zoeken in de UvA-beeldbank

In de UvA-beeldbank staan foto’s die medewerkers van de UvA, vormgevers en drukkers kunnen delen en gebruiken. Voor vragen, kunt u contact opnemen met de beeldredacteur van Bureau Communicatie: Lisa Maier T: +31 (0)20 525 5762 | beeldredactie-bc@uva.nl.

 • Gebruiksvoorwaarden
  De naam van de fotograaf moet altijd vermeld worden in publicaties. Indien er een gebruiksbeperking geldt voor de foto - dit zijn foto’s die speciaal gemaakt zijn om een bepaald onderwerp of een specifieke opleiding te illustreren, en vaak gebruikt worden als merkbeeld - mogen deze niet voor andere doeleinden gebruikt worden.
 • Zoektips 
  De UvA-beeldbank bevat foto’s die medewerkers van de UvA, vormgevers en drukkers kunnen delen en gebruiken. Om foto's te vinden, kunt u zoeken op (tref-) woorden die voorkomen in de beschrijving van de foto of gebruik maken van zoekfilters (b.v. datum of locatie). 

5. Meer beeldbanken

 • Collectie Universiteitsgeschiedenis 
  Contact: Marike van Roon
  E: m.vanroon@uva.nl
 • Fotoarchief Universiteitsblad Folia  
  Folia werkt met een aantal fotografen in dienst of als freeancer. Het archief kan door iedereen worden geraadpleegd. Bel van te voren wanneer dat schikt. De foto’s zijn niet rechtenvrij, bij gebruik dient men zelf contact op te nemen met de fotograaf. 
  Contact: Stefanie Gude
  T: +31 (0)20 525 3981
  E: redactie@folia.nl